Respirar conscientement per controlar l’estrès

Woman meditating in bed at home.Antistress practice.Overcoming a

Per Patricia Vallès, psicòloga i instructora de mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)

Respirar és molt més que portar oxigen als pulmons i eliminar diòxid de carboni. La respiració augmenta la nostra vitalitat física, psíquica i espiritual i ens ajuda a restablir l’equilibri emocional. Així, la respiració conscient pot ser una gran ajuda per controlar les emocions i l’estrès que genera en molts de nosaltres el confinament.


Respirar conscientment és aprendre a sentir la respiració en el nostre cos. Una respiració abdominal, pel nas. És aprendre a sentir el nostre cos, a notar com entra l’aire i com surt.
Notant tot el procés de la respiració, com es mouen els músculs en tot el recorregut de la respiració. Aquesta respiració és la millor eina que podem tenir per calmar la ment, per apaivagar les emocions, per parar, per concentrar-nos, per fer un Kit Kat i reposar energia. En definitiva, per sentir la vida.


I, com es respira conscientment?

La pràctica que proposo consisteix a començar comptant 10 respiracions completes inhalant i exhalant pel nas. I, a mesura que es va practicant es poden anar augmentant el nombre de respiracions. Pots practicar asseguda, estirada i fins i tot de peu. Cerca iniciar-te en aquesta pràctica en aquells moments que estiguis tranquil·la per poder-lo aplicar en els moments més intensos d’ansietat, d’emocions fortes, nervis o cansament.

S’entén per respiració completa el procés que inclou la inhalació i l’exhalació. Per inspirar portem la quantitat més gran d’aire possible a l’abdomen imaginant que és una pilota que s’infla. I per exhalar és l’abdomen o pilota el primer a desinflar-se, després l’aire del pit i finalment l’aire pel nas. A mesura que vagis practicant, la respiració s’anirà fent de forma natural cada vegada més lenta, profunda i cíclica.

Les primeres vegades, recomano posar-se les mans a l’abdomen per notar com l’aire arriba fins a l’abdomen i com s’infla i es desinfla.

És molt possible que els pensaments, sons o emocions aflorin i distreguin la concentració del procés de la respiració. Molt amablement i amb afecte, torna a la respiració, sense jutjar-te, torna al recompte de les respiracions com àncora al present, a l’aquí i l’ara.
A mesura que ho vagis practicant notaràs un canvi en la concentració i sobretot en calmar la ment per poder prendre millors decisions.

Si us plau, comença a respirar i a sentir; especialment en aquests temps tan inèdits en què no tenim referents i no ens manegem bé.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat