Actualment esteu veient Sequedat als ulls i a la boca? Descobreix la síndrome de Sjögren

Sequedat als ulls i a la boca? Descobreix la síndrome de Sjögren

La síndrome de Sjögren és una malaltia inflamatòria crònica caracteritzada perquè produeix sequedat als ulls i a la boca, per una disminució de la secreció de les glàndules lacrimals i salivals.

La síndrome de Sjögren és una malaltia autoimmune, inflamatòria i crònica. Afecta, de manera predominant, dones després de la menopausa, i els seus símptomes estan relacionats amb la destrucció de les glàndules exocrines.

Per tant, el pacient presenta sequedat ocular, per la poca secreció lacrimal, i sequedat bucal, per la disminució de la formació de saliva. També hi pot haver sequedat nasal i vaginal.

Tinc els ulls secs

Alguns dels símptomes que ens ajuden a saber si tenim els ulls secs són la picor d’ulls, la sensació d’ull sec i tenir-hi sorra a l’interior i de sequedat, o la visió borrosa i la pesadesa de les parpelles.

Els ulls es fan més sensibles a la llum i les persones arriben a no tolerar l’exposició al sol. Finalment, en pacients amb síndrome de Sjögren greu, es poden produir úlceres a la còrnia, que a vegades són molt doloroses.

Tinc la boca seca

La saliva és molt important per mantenir les dents sanes, ja que elimina nombrosos bacteris i manté la boca neta. La falta de saliva comporta que la higiene de la boca sigui defectuosa, cosa que afavoreix l’aparició de càries. A més, la persona amb poca saliva pot tenir alterat el sentit del gust, dificultat per mastegar i empassar-se els aliments sòlids i més risc de candidiasi oral.

Causes d’aquesta malaltia

Les causes de la síndrome de Sjögren es desconeixen. Es pensa que hi intervenen factors genètics i, a més, és probable que hi intervingui una infecció com a desencadenant.

Es tracta d’una malaltia autoimmune. Això vol dir que el cos ataca erròniament el propi organisme i teixits sans.

Pot afectar altres òrgans, com els ronyons, pulmons, articulacions…i acompanyar-se d´altres malalties autoimmunes com l´artritis reumatoide, el lupus o l´esclerodèrmia.

Hi ha tractament per a la síndrome de Sjögren?

Cada 23 de juliol, es commemora el dia mundial d’aquesta malaltia, amb l’objectiu d’impulsar-ne la visibilitat. Actualment, encara no hi ha cap tractament específic que curi aquesta malaltia.

L’objectiu dels tractaments és alleujar els símptomes i limitar els efectes perjudicials que pot ocasionar la sequedat crònica dels ulls i de la boca.

Per pal·liar la sequedat dels ulls, s’aconsella:

  • Aplicar-se llàgrimes artificials unes quantes vegades al dia.
  • Fer servir humidificadors ambientals.
  • Protegir-se els ulls amb ulleres de sol.
  • Fer-se revisions oftalmològiques amb regularitat.

Per tractar la sequedat bucal, es recomana:

  • Beure aigua sovint.
  • Mastegar xiclets o caramels sense sucre amb sabors cítrics.
  • Assegurar-se una correcta higiene bucal.
  • Raspallar-se les dents tres vegades al dia, fent servir dentifricis especials per a boques seques.

Es recomana incrementar l´humitat en interiors i evitar l´exposició al vent (no situar-se davant de ventiladors o aparells d´AC).

En cas de necessitat, utilitzar atomitzador nasal amb solució salina i lubricant vaginal.

Decàleg per a pacients amb síndrome de Sjögren

Des de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), recomanen:

  1. Visitar el reumatòleg. És important la detecció precoç, ja que, tot i que no té cura, hi ha opcions terapèutiques que ajuden a controlar complicacions, alleujar-ne els símptomes i millorar la qualitat de vida.
  2. Fer exercici físic. Fer alguna activitat física de manera regular és una forma excel·lent de tenir cura de l’aparell locomotor i evitar l’atròfia muscular i l’anquilosi de les articulacions.
  3. Portar sempre a sobre una ampolla d’aigua. Es recomana beure’n glopets sovint tot el dia i augmentar la ingesta d’aigua.
  4. Seguir una dieta equilibrada. La dieta mediterrània és altament recomanable per als pacients amb síndrome de Sjögren, per l’alt contingut de fruites i verdures.
  5. Prescindir d’alguns aliments. Cal evitar el consum d’aliments secs, aspres, picants, àcids, salats o a temperatures extremes, ja que tendeixen a irritar la mucosa bucal.
  6. Cuidar-se la boca. Les persones que pateixen boca seca tenen un risc més alt de desgast dental, erosió i càries, així que es recomana aplicar una higiene bucodental exhaustiva.
  7. Deixar de fumar. El tabac és perjudicial per a les malalties autoimmunes sistèmiques.
  8. Evitar gels i sabons agressius. La síndrome de Sjögren produeix sequedat cutània i picor. Cal preservar el mantell gras de la pell amb l’ús de sabons i gels de civada.
  9. Controlar la malaltia amb els metges. Tot i que no hi ha tractament curatiu, sí que hi ha nombroses mesures terapèutiques que en milloren els símptomes i la qualitat de vida. És important visitar l’equip mèdic i evitar possibles complicacions, com ara afectacions dels pulmons, els ronyons o el sistema nerviós.
  10. Buscar suport. Les associacions de pacients tenen una funció clau i poden servir de suport als afectats, a més d’oferir altres serveis, com ara més informació, tallers i atenció psicològica, entre d’altres.

Dra. Clàudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat