Com prevenir les malalties cardiovasculars

heartache-1846050_1280

Les malalties cardiovasculars són aquelles que afecten el cor i les artèries i són la primera causa de mort i d’incapacitat a tot el món. Cada any 17,5 milions de persones moren com a conseqüència d’una malaltia del cor. A  Espanya afecten una quarta part de la població i les que tenen una major incidència son: 

Hipertensió arterial: És l’augment de la pressió de la sang de manera continuada. Incrementa el risc de patir un ictus i un infart agut de miocardi. Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió sistòlica (la màxima) igual o superior a 140mmHg, o la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90mmHg. La hipertensió és el factor de risc més fàcil de detectar i el de tractament més senzill.

-Ictus: Alteració de la circulació de la sang al cervell que provoca un tap o el trencament d’una artèria. Aquesta obstrucció fa que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin.

-Infart agut de miocardi: Mort del teixit cardíac per la disminució o interrupció de la circulació coronària atribuït a una trombosi de l’artèria (a un tap). Per la seva gravetat -pot provocar la mort-, és molt important la prevenció.

-Insuficiència cardíaca: El cor és incapaç d’expulsar la sang que li arriba en cada cicle cardíac i proporcionar sang a tots els òrgans i parts del cos. Les persones que la pateixen tenen dificultats per fer les activitats de la vida diària.

Les causes més importants de les malalties cardiovasculars son una dieta poc saludable, la inactivitat física i el consum de tabac i alcohol entre d’altres. Per aquest motiu, si volem intentar evitar-les cal que actuem sobre aquests factors de risc mitjançant una prevenció adequada.

Pautes a seguir

Principalment, es tracta de mantenir un estil de vida saludable. Per tant, ens convé seguir una dieta saludable, deixar el tabac i l’alcohol, reduir l’estrès i fer exercici físic de manera regular. L’Organització Mundial de la Salut calcula que es podria reduir el 80% la incidència d’aquestes malalties, si se seguissin aquests hàbits i es controlessin els factors de risc.

consells_prevencio_risc_cardiovascular

Hi ha un seguit de factors de risc que no es poden controlar: com l’edat, el sexe o els antecedents familiars. Per això, és important a partir d’una determinada edat -45 en el cas dels homes i 55 en les dones- fer controls de manera rutinària de tot el sistema cardiovascular per controlar la pressió arterial, el nivell de sucre a la sang i el colesterol. Aquests controls han de ser com a mínim un cop a l’any. Aquesta recomanació és encara més aconsellable si tenim familiars que han patit algun accident cardiovascular, sobretot en edat primerenca.

Pel que fa al sexe, el fet de ser home incrementa el risc de patir una malaltia cardiovascular, però les dones no n’estan exemptes, sobretot a partir de la menopausa. Les estadístiques mostren que al món un terç de les dones moren per aquesta causa.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat