Es calcula que al voltant d’un 10% de la població –especialment dones–, pateixen crisis de migranya, una malaltia per a la qual, malgrat no existir una cura definitiva, sí que hi ha tractaments que poden alleujar els seus molestos símptomes.
El mal de cap crònic és una de les malalties més freqüents. No obstant això, no tots els mals de caps són iguals: la International Headache Society (IHS), per exemple, distingeix entre més de dos-cents tipus diferents de cefalea.
La migranya, una cefalea que afecta a més de 5 milions d’espanyols
“La migranya, a diferència de la majoria de cefalees, que acostumen a tenir un origen de tipus tensional, és una afecció crònica, el símptoma més evident de la qual és un mal de cap d’origen intracranial de tipus vascular”, explica la Fundació Migranya.
Es tracta d’una patologia neurològica que afecta gairebé el doble de dones que d’homes.
Un del últims estudis de la Global Burden of Disease Survey sobre la migranya assenyala que es tracta de la sisena malaltia més prevalent arreu del món. A Espanya, segons dades de la Sociedad Española de Neurología (SEN), afecta a un 12-13% de la població, cosa que vol dir que més de 5 milions de persones pateixen la malaltia.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és una de les malalties que més afecta el ritme de vida. Sense una teràpia adient, la persona que pateix una crisi de migranya ha de deixar tot el que està fent i fer repòs durant hores, fins i tot dies, per tal que remetin els símptomes.
Quins són els símptomes?
La migranya es caracteritza per provocar un intens mal de cap, localitzat habitualment en un únic costat del crani, que afecta durant períodes de temps limitats, coneguts com a crisis. Aquests atacs poden durar des de pocs minuts fins a vàries hores o dies, i presentar diferents graus d’intensitat.
Existeixen diferents formes de migranya, encara que en una mateixa crisi poden aparèixer símptomes barrejats. Les més freqüents són:
- Migranya comuna: El seu símptoma principal és una forta cefalea que s’estén a la meitat del crani, especialment al principi de la crisi. El dolor augmenta amb cada batec del cor i amb el mínim moviment o esforç. A més, se li associen altres símptomes, com la intolerància a la llum, al soroll i fins i tot a les olors. També pot provocar nàusees, vòmits, dolor abdominal i diarrea. Per tal de calmar aquesta migranya, la persona ha d’estirar-se en una habitació fosca i silenciosa.
- Migranya oftàlmica: Provoca trastorns visuals –punts llampegants que es desplacen davant els ulls– que poden ser precedits per alteracions digestives, de la gana o de l’humor. Desprès d’aquest fenòmens, que poden durar des de minuts fins a mitja hora, comença el mal de cap (normalment en el costat contrari a les manifestacions visuals). De vegades, la persona pot perdre part del camp visual durant les crisis.
- Migranya acompanyada: Les persones que pateixen aquest tipus de migranya acostumen a notar un formigueig a un braç i al mig de la cara abans que comenci la cefalea. Alguns pacients també poden presentar trastorns del llenguatge.
Què la produeix?
Encara que els especialistes no tenen clar l’origen de la migranya, sí que estableixen un llistat de possibles factors que poden desencadenar l’aparició de crisis. No obstant això, el caràcter d’aquestes causes és tan divers que, freqüentment, el que propicia la migranya en una persona pot no tenir efecte sobre una altre.
A més, els factors desencadenants poden canviar amb el temps, i un mateix pacient pot tornar-se immune davant allò que li causava la migranya anteriorment.
La Fundació Migranya distingeix entre:
- Canvis en l’estil de vida: Modificar el ritme del son, realitzar esforç físic, posar-se a dieta, saltar-se àpats, fer una mudança, excedir-se amb l’exercici físic sense fer un escalfament previ, canviar de feina, experimentar la pèrdua d’un ésser estimat, etc., són situacions que poden desencadenar l’aparició de crisis.
- Temps: El canvi de clima, les altes i baixes pressions atmosfèriques o la llum directa del sol poden propiciar la migranya.
- Emocions: L’estrès, l’alegria, l’èxit o el fracàs, enfadar-se o relaxar-se desprès d’un període molt actiu també són factors a tenir en compte.
- Aliments i begudes: La migranya també pot tractar-se com a símptoma d’una possible intolerància alimentària a productes com el formatge (especialment el blau), la llet de vaca, la cervesa, alguns vins, la xocolata, els productes fermentats, les espècies, el peix o determinats gelats, entre d’altres. De fet, la histamina que contenen alguns aliments (com l’albergínia, els espinacs, l’alvocat, les carns curades o alguns formatges) pot ser un desencadenant de la migranya. S’ha descobert que els pacients amb dèficit d’un enzim denominat DAO (diaminoxidasa) són més propensos a patir una crisi de migranya perquè no aconsegueixen metabolitzar bé la histamina. Aquesta situació es pot revertir prenent suplements que continguin l’enzim DAO.
- Altres: La menstruació (origen hormonal), determinades olors –perfums, pintures, productes químics–, consumir certs medicaments o fumar són també algunes de les causes possibles.
Cóm es tracta la migranya?
El tractament per a la migranya ha de ser personalitzat, perquè la variabilitat pot ser molt elevada, i ha de ser prescrit per un metge. En les crisis lleus i moderades, es recomanen medicaments antiinflamatoris no esteroïdals, analgèsics i antiemètics, i en les crisis moderades i greus, fàrmacs com els triptans, sempre receptats per un especialista. També, en els casos en el quals l’aparició de les crisis s’associa a la ingesta d’aliments que contenen histamina, pot recomanar-se suplements amb l’enzim DAO.
5 formes d’alleujar el dolor
Determinades accions poden contribuir a alleujar l’intens dolor que produeix una crisi de migranya. L’efecte d’aquests gestos poden variar segons el pacient, però en la majoria de casos millora sensiblement el seu estat.
- Exercir pressió sobre la zona adolorida –normalment en la part temporal del crani– mitjançant una cinta, banda o diadema.
- Aplicar compreses fredes o calentes al cap: gases molt fredes al front i escalfor al clatell.
- Posar-se ulleres de sol.
- Estirar-se en una habitació fosca i tranquil·la, on no hi hagi soroll ni llum.
- Aplicar oli de menta a sobre el front i el clatell.
Si la migranya afecta el teu dia a dia, o si el dolor és molt persistent i impossibilitant, no dubtis en consultar el teu cas amb el metge. A més d’establir un tractament adequat per al teu quadre clínic, podrà assessorar-te sobre pautes a seguir per tal de minimitzar els símptomes.