Amb el confinament, hem deixat de fer moltes de les coses que fèiem habitualment. Les nostres rutines han saltat pels aires i segurament les hem substituït per unes altres adaptades a la quarantena i a l’espai reduït del nostre domicili.
I en aquestes condicions, l’activitat física, per mínima que fos la que féssim, potser ha estat la principal sacrificada. Sense poder anar al gimnàs, sense poder anar a córrer pel parc, sense poder treure la bicicleta o, fins i tot, sense poder ni tan sols anar caminant a la feina, cal buscar alternatives per no perdre la forma i, de rebot, perjudicar la nostra salut. “Hem de mantenir-nos actius!”, clamen els experts. Sí, però com?
Estratègies per estar en forma
D’estratègies n’hi ha diverses, però totes passen per dos punts principals: no dormir més del compte i adaptar la dieta a la situació de confinament. Si reduïm el nostre ritme d’activitat, no necessitem tantes aportacions calòriques en el menjar ni necessitem dormir més de l’habitual.
Hi està en joc, també, el nostre estat anímic, perquè el confinament no se’ns mengi la moral. Molts estudis demostren que durant períodes llargs de manca de mobilitat poden aparèixer problemes de rigidesa de les articulacions, pèrdua de força muscular, problemes respiratoris i circulatoris… que poden acabar afectant la nostra salut mental.
Exercicis per estar en forma
I a partir d’aquí, podem establir diverses rutines d’exercicis per mantenir les quatre capacitats bàsiques: flexibilitat, velocitat, resistència i força. Totes es poden desenvolupar també en espais reduïts, no necessitem un gimnàs sencer, així que el confinament no pot ser una excusa per abandonar l’activitat física mentre som a casa.
Per mantenir la flexibilitat a les cames, podem moure els peus quan estem asseguts -dibuixant cercles, lletres o figures geomètriques- i allargar els braços en diferents direccions. També podem moure de llocs objectes més o menys pesats del nostre entorn.
Per no perdre la força a les cames, ens podem asseure i aixecar d’una cadira diverses vegades. O pujar i baixar escales imaginàries fent servir un tamboret. Igualment, podem caminar per dins de casa 5 minuts cada hora o, si l’espai és massa reduït, podem fer el que es coneix com a marxa simulada: en altres paraules, caminar sense moure’ns de lloc i aixecant els genolls.
Propostes interessants
Els exercicis que es recomanen són múltiples i continuen amb flexions a la paret, moviments del pilates o el ioga, l’ús de bandes elàstiques i altres materials gimnàstics i, fins i tot, ballar. Podeu consultar les propostes en diferents pàgines web d’entitats expertes, com la del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
L’activitat física adequada al confinament també és necessària, i potser encara més, per a la gent gran. Amb l’edat, l’estat físic es deteriora de manera més ràpida i per això convé mantenir-se actiu segons la situació de cadascú. En aquest cas, els principis que guien l’activitat són els mateixos, però els exercicis estan adaptats: des de fer rotacions de coll, fins a estiraments de braços i canells o reforçament de les cames, els turmells i els peus.
La qüestió és no quedar-nos quiets, perquè un cop passat el confinament, que passarà, la nostra condició física sigui el més semblant possible a la que teníem abans de la quarantena. O, si pot ser, millor!