Mol·lusc contagiós: com es detecta?

molusco0

El mol·lusc contagiós és una de les malalties virals més comunes de la pell. Provoca erupcions cutànies formades per un petit bony o més –o pàpules– similars a una berruga, que solen ser rosats o blancs.

És provocat pel virus Molluscum contagiosum, de la família dels poxvirus, igual que la varicel·la. És una infecció molt contagiosa que té lloc quan el virus entra a través d’una petita lesió a la superfície de la pell. Un cop contagiada, una persona pot passar la infecció a altres parts del cos, si es rasca o es frega les protuberàncies.

El mol·lusc contagiós, així mateix, es propaga molt fàcilment de persona a persona, a través del contacte directe pell amb pell i d’objectes contaminats, com ara tovalloles, roba de llit…

Els mol·luscs poden aparèixer sols –com un bony aïllat– o en grups. Generalment, comencen com un punt petit que creix durant setmanes fins a formar-se un bony que pot arribar a tenir la mida d’una llentia. Solen ser llisos i brillants i, en moltes ocasions, apareix un foradet a la part superior.

En els nens, és habitual que aquestes protuberàncies surtin al pit, els braços, les cames, els engonals, a la zona genital i fins i tot a la cara. En canvi, en els adults solen estar, bàsicament, a la zona genital i a la part interna de les cuixes.

COM SÓN ELS MOL·LUSCS CONTAGIOSOS

  • Lesions rodones de color rosat o blanquinós
  • Normalment surten en grup o en fileres
  • Són dures i tenen una mida que no sol passar dels 4-5 mm
  • Al centre, apareix un foradet
  • En els adults, les lesions surten a la zona genital i a la cara interna de les cuixes
  • No fan mal, però ocasionalment poden picar
  • Quan es toquen, es posen vermelles i s’estenen a altres zones.

QUI POT PATIR MOL·LUSCS?

Aquesta infecció és molt comuna, sobretot, en nens petits. De fet, segons l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, afecta el 25% dels menors de 5 anys. En adults, és considerada una malaltia de transmissió sexual, quan surt als genitals, ja que el contacte pell amb pell durant les relacions sol ser-ne la causa principal.

Però també afecta esportistes –sobretot els que competeixen en grup i comparteixen tovalloles, taules de nedar, etc.– i persones amb el sistema immunitari molt dèbil a causa d’afeccions com el VIH o de tractaments contra el càncer. En aquest últim cas, les lesions són més grans i abundants i, normalment, afecten zones extenses del cos, incloent-hi la cara.

CONSELLS PER NO CONTAGIAR ALTRES PERSONES

  • No tocar, rascar ni fregar els bonys
  • Augmentar la higiene de mans amb aigua i sabó
  • Mantenir netes les zones amb erupcions
  • No afaitar aquestes zones i canviar els apòsits diàriament
  • Humitejar la pell quan estigui seca
  • No compartir roba, tovallola ni objectes de neteja personal.

ES PODEN TRACTAR ELS MOL·LUSCS?

En els pacients adults, aquesta infecció se sol curar entre els 6 i 12 mesos. Tot i això, hi ha casos que poden durar fins a 5 anys. A causa de l’alt risc de contagi, s’ha de tractar com més aviat millor.

Actualment, hi ha diversos tractaments per treure les pàpules o ajudar que desapareguin més ràpidament. Es poden fer servir cremes tòpiques o, a les consultes mèdiques, sotmetre’s a tractaments de curetatge, làser o crioteràpia. Dependrà de la ubicació i la quantitat de lesions.

Tots aquests tractaments són més efectius si s’inicien en les primeres etapes de la infecció, que és quan encara hi ha menys creixement. És important, també, recordar que s’han d’evitar els tractaments casolans: no són recomanables i poden deixar marques i fins i tot estendre les lesions encara més.

L’ideal és consultar a un metge quin tractament s’ha de seguir per acabar amb els mol·luscs com més aviat millor i evitar que es propaguin per altres parts del cos o entre familiars convivents.

Dra. Claudia Pueyo
Directora mèdica adjunta

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat