- Quan arriba la primavera molta gent comença a sentir fatiga, somnolència, falta d’energia i concentració, mals de cap i apatia generalitzada. És el què en termes mèdics s’anomena astènia primaveral, tot i que no es considera pròpiament una malaltia. Es tracta d’un trastorn que afecta moltes persones, però que pot ser més greu en el cas dels diabètics.
L’astènia primaveral és causada per una disminució dels nivells de serotonina a causa del canvi en els nivells de llum associat a la transició de l’hivern a la primavera. Aquesta disminució de la serotonina pot causar símptomes semblants a la depressió, com ara nivells baixos d’energia i sentiments d’infelicitat. En les persones amb diabetis, això pot ser especialment problemàtic perquè pot provocar hàbits alimentaris poc saludables, un mal control del sucre a la sang i nivells d’activitat reduïts.
Consells per minimitzar-ne els efectes
Davant de l’astènia, hi ha 5 consells bàsics per minimitzar-ne els efectes i poder controlar millor el sucre a la sang:
- Mantenir una dieta saludable: Una dieta equilibrada i rica en nutrients és important per mantenir nivells estables de sucre a la sang. Ha d’incloure proteïnes, fibra i greixos saludables suficients cada dia.
- Fer exercici regularment: Encara que l’astènia primaveral pot disminuir l’energia, l’exercici regular pot ajudar a augmentar-la i millorar el control del sucre a la sang. A més, l’exercici pot reduir l’estrès i millorar l’estat d’ànim.
- Descansar de manera suficient: Assegureu-vos de dormir prou i descanseu durant el dia, si us sentiu sense forces. Una bona nit de son pot millorar l’energia i l’estat d’ànim.
- Controlar l’estrès: L’astènia primaveral pot ser estressant, cosa que pot augmentar els nivells de sucre a la sang. Cal trobar formes de reduir l’estrès, com la meditació, el ioga o simplement fent una passejada a l’aire lliure.
- Controlar regularment el sucre a la sang: Mantenir un control regular del sucre a la sang pot ajudar a detectar qualsevol augment dels nivells i prendre mesures per corregir-ho.
Compte amb la medicació
Gairebé mai és aconsellable l’automedicació, però en el cas dels diabètics això encara és més important, sobretot si estan polimedicats. Qualsevol fàrmac o suplement que es vulgui prendre per combatre l’astènia, ha de ser sota prescripció mèdica, ja que poden interferir en els efectes dels medicaments que ja s’estan prenent per a la diabetis. També és crucial comunicar al metge els símptomes que es noten per descartar que, en comptes d’astènia, no siguin deguts a alguna altra patologia.
Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida