Les vacunes serveixen per reforçar el sistema immunitari de les persones des que neixen, ajudant a prevenir infeccions i malalties greus. Aquest any, el calendari comú de vacunació del Govern inclou algunes novetats que t’expliquem en aquest article.
La vacunació és una forma senzilla, innòcua i eficaç de protegir les persones contra malalties abans que hi entrin en contacte. I ho fa activant les defenses naturals de l’organisme perquè aprenguin com resistir infeccions específiques.
Les vacunes són eficaces i s’administren a diferents edats, des del naixement fins a l’edat adulta.
Si no saps quines vacunes has de posar als teus fills ni quan, has de consultar el calendari de vacunació actual que el Ministeri de Sanitat marca per a totes les comunitats autònomes.
A més, als serveis de Pediatria proporcionen el carnet de vacunació dels nens i les nenes. S’hi poden consultar les vacunes que han rebut i les dosis de reforç que necessitaran més endavant.
Novetats al calendari de vacunació
El calendari de vacunació del Ministeri de Sanitat marca, de manera cronològica, les vacunes que s’administren sistemàticament a tota la població. És a dir, des del Govern s’ha consensuat un calendari comú de vacunació per a tota la vida. I, a més, es va actualitzant anualment.
Les novetats al calendari de vacunació 2024 són, principalment, la incorporació de la vacunació contra del rotavirus en els lactants i la simplificació de la pauta davant del virus del papil·loma humà (VPH).
- Així, doncs, segons el calendari d’aquest any del Ministeri de Sanitat, s’administrarà la vacunació davant del rotavirus en lactants a partir de les 6 setmanes de vida. Aquesta novetat s’incorporarà en totes les comunitats autònomes abans del final del 2025. D’aquesta manera, s’espera reduir la incidència de gastroenteritis en la població infantil.
- I, d’altra banda, s’afegeix la novetat de vacunar als 12 anys davant del virus del papil·loma humà. A aquesta edat, s’han pautat 2 dosis en nens i nenes amb una separació d’almenys 6 mesos.
Vacunació en la infància
Segons els càlculs de l’OMS, les vacunes infantils salven la vida de 4 milions d’infants cada any. De manera sistemàtica, durant la infància i l’adolescència se segueix un calendari d’immunitzacions de l’Associació Espanyola de Pediatria per evitar el contagi de malalties concretes a aquestes edats.
Els primers mesos de vida, és importantíssim seguir aquestes directrius. Les vacunes protegeixen contra malalties que anteriorment eren molt comunes, com el tètanus, el xarampió, les galteres i la meningitis. Moltes d’aquestes malalties podrien causar problemes greus de salut i afectar la qualitat de vida futura d’aquests infants.
Seguint el calendari d’immunitzacions, els nens i les nenes a Espanya haurien de rebre aquestes vacunes de manera universal:
- Vacuna antihepatitis B. Es calculen tres dosis als 2, 4 i 11 mesos d’edat.
- Vacuna davant de la diftèria, el tètanus i la tos ferina. En total, són cinc dosis. Les primeres dues, als 2 i 4 mesos. Després hi ha una vacuna de reforç als 11 mesos. La quarta dosi és als 6 anys, i entre els 12 i 14 anys, la cinquena dosi.
- Vacuna antipoliomielítica inactivada. Se’n reben 4 dosis: als 2, 4 i 11 mesos, i als 6 anys.
- Vacuna davant de l’Haemophilus influenzae tipus B. Són 3 dosis. Les dues inicials, als 2 i els 4 mesos de vida. Més tard, un reforç als 11 mesos.
- Vacuna davant del pneumococ. Tres o quatre dosis als 2, 4 i 11 mesos, o, si no, als 2, 4, 6 i 11 mesos.
- Vacuna davant del rotavirus. La pauta s’inicia a les sis setmanes de vida i s’ha de completar abans de les 24 setmanes en la monovalent i de les 33 en la pentavalent. Seran dues o tres dosis i l’interval mínim entre elles és de 4 setmanes.
- Vacuna davant del meningococ. Tres dosis: s’iniciarà als 2 mesos d’edat, amb 2 dosis separades per 2 mesos i un reforç a partir dels 12 mesos, sempre que hagin passat almenys 6 mesos de l’última dosi.
- Vacuna conjugada davant dels meningococs ACWY. Es tracta d’una dosi de vacuna conjugada MenACWY-TT als 4 mesos d’edat i un reforç als 12 mesos. En l’adolescència, es recomana una dosi de MenACWY.
- Vacuna davant de la grip. Es recomana per a tots els infants de 6 a 59 mesos. Se n’aplicarà una sola dosi a partir dels 6 mesos d’edat, tret que sigui grup de risc de menys de 9 anys; en aquest cas, se n’aplicaran 2 dosis separades.
- Vacuna davant del xarampió, la rubèola i la parotiditis. En aquests casos, són dues dosis de la vacuna triple vírica. La primera, als 12 mesos, i la segona, als 3-4 anys.
- Vacuna davant de la varicel·la. Són dues dosis. La primera s’administra als 15 mesos i la segona als 3-4 anys.
- Vacuna davant del virus del papil·loma humà (VPH). És una de les novetats de la vacunació sistemàtica universal davant del VPH, tant de noies com de nois. Se n’administren 2 dosis als 12 anys amb 6 mesos de separació entre elles.
- Virus respiratori sincitial. Es recomana nirsevimab (anticòs anti-VRS) en tots els nadons durant la temporada del VRS (d’octubre a març) i en lactants de menys de sis mesos (nascuts entre l’abril i el setembre) a l’inici de la temporada.
Recorda: els motius principals per vacunar els teus fills són protegir-los, així com a les persones que els envolten. Davant de qualsevol dubte, consulta-ho amb el teu equip de professionals mèdics de confiança, que t’informaran de les vacunes que necessita la teva família.