Actualment esteu veient Quins són els factors de risc a l’hora de patir un ictus

Quins són els factors de risc a l’hora de patir un ictus

Ictus: aprèn a reconèixer-ne els símptomes

Una de cada sis persones tindrà un ictus al llarg de la vida. És una interrupció sobtada del flux sanguini a una part del cervell, fet que provoca que les cèl·lules afectades no rebin oxigen i morin. És a dir, l’ictus és una urgència mèdica que requereix una intervenció diagnòstica i terapèutica immediata. És per això que s’estableix un Codi Ictus quan el servei d’emergències detecta aquest diagnòstic.

Cada sis minuts, una persona a Espanya pateix un ictus. El terme defineix la interrupció del flux sanguini que arriba al cervell perquè un vas s’ha trencat o està taponat.

Si això passa, la sang no arriba correctament al cervell i, per tant, les cèl·lules nervioses afectades no reben oxigen i moren. La part del cervell que queda afectada es pot danyar de manera transitòria o permanent.

Tipus d’ictus

En funció del mecanisme de la lesió cerebral, s’estableixen dos tipus diferents d’accident cerebrovascular:

  1. Ictus isquèmic o infart cerebral, que té lloc per una obstrucció del flux sanguini. Aproximadament, el 75% de tots els ictus són d’aquest tipus i Les conseqüències en el cervell solen ser molt complexes i els símptomes produïts molt incapacitants.

  1. Ictus hemorràgic o hemorràgia cerebral, a causa del trencament d’un vas que provoca la sortida de sang.

Com es pot abordar el tractament

Actualment, l’ictus, que col·loquialment també s’anomena vessament cerebral o embòlia, és la causa principal de discapacitat física en les persones adultes i la segona causa de deteriorament cognitiu. Al món, l’ictus és la segona causa més freqüent de mort i, a Espanya, és la primera causa de mortalitat entre les dones.

Per tal d’abordar-lo:

  • Identificar què ha causat l’ictus és indispensable per determinar el millor tractament per recuperar el flux sanguini o un pla terapèutic per evitar que es torni a produir, en funció de què l’hagi causat.

  • A més, en aquesta malaltia és vital respondre de manera ràpida. Durant les primeres hores, el temps és crucial. De mitjana, cada minut que passa moren dos milions de neurones. L’arribada del pacient a un centre hospitalari en les primeres sis hores des de l’inici de l’ictus és fonamental per reduir les complicacions un 25-30%.


Símptomes d’un ictus

Es calcula que un 30% dels pacients poden tenir símptomes previs, d’avís, anomenats atacs isquèmics transitoris. És important identificar-los, ja que poden evitar un infart cerebral posterior.

Els senyals principals que alerten d’aquest tipus d’accident cerebrovascular són:

  • Pèrdua sobtada de sensibilitat o força en un costat del cos

  • Paràlisi facial

  • Dificultat o impossibilitat per caminar

  • Dificultat en la parla o la comprensió

  • Alteracions visuals com visió doble o pèrdua de visió en un ull

  • Mal de cap intens i d’aparició sobtada, en alguns casos

  • Pèrdua sobtada de la memòria

Quins són els factors de risc a l’hora de patir un ictus?

Sens dubte, el factor més determinant a l’hora de patir aquest tipus d’accident cerebrovascular és l’edat. Al voltant del 75% dels casos tenen lloc en persones de més de 65 anys, tot i que cada cop més afecta gent jove, a causa dels seus hàbits de vida (entre el 15 i el 20% són menors de 45 anys).

I és que, a més dels anys, hi ha certs hàbits i factors que augmenten la probabilitat de patir aquesta malaltia neurològica.

  • Edat

  • Hipertensió

  • Sedentarisme

  • Trastorns del ritme cardíac

  • Obesitat

  • Diabetis

  • Colesterol

  • Consum de drogues

  • Consum d’alcohol

  • Consum de tabac

  • Antecedents familiars

Què passa després de l’ictus?

Molts pacients, després d’haver patit un ictus, han d’aprendre a conviure amb seqüeles i complicacions físiques o cognitives. Després d’aquest accident cardiovascular, cal treballar per enfortir la musculatura i entrenar l’equilibri, fent tractaments específics de rehabilitació, ja que els pacients que han patit un ictus tenen un risc de caiguda superior. A més, si hi ha trastorns en el llenguatge, com alteracions en la parla o incapacitat per pronunciar paraules, cal treballar amb el logopeda. Menys habituals són els casos de dificultat per empassar (disfàgia), però si n’hi ha, s’haurà de modificar la dieta i fer servir tècniques d’alimentació segures.

Tot i la rehabilitació, no sempre és possible una recuperació completa. Per això, en alguns casos pot quedar una discapacitat secundària que afecta el moviment, la coordinació o el control.

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida 

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat