Actualment esteu veient La perimenopausa: comença una nova etapa

La perimenopausa: comença una nova etapa

La menopausa és un procés natural pel que passen totes les dones al voltant dels 50 anys, quan deixen de menstruar. Els símptomes poden ser molt diversos, tant físics com psicològics, i afectar la qualitat de vida, pel que és important afrontar aquesta etapa amb la màxima naturalitat possible i consultar tots els dubtes amb el metge. Es considera que una dona té la menopausa després de 12 mesos sense menstruació, i l’edat mitjana d’aparició és als 51 anys.

Hi ha una etapa anterior a la menopausa, que s’anomena perimenopausa. La perimenopausa es pot produir a partir dels 40 anys i es caracteritza per l’aparició progressiva d’alguns símptomes de la menopausa. El símptoma principal és que els cicles menstruals es tornin irregulars, perquè els ovaris ja no produeixen els nivells habituals d’estrògens i progesterona. Cal tenir en compte que durant aquest període l’embaràs és possible.

A més a més de la irregularitat dels cicles, en aquesta etapa es poden manifestar ja alguns dels símptomes de la menopausa, com:

  • Fogots i sufocacions
  • Insomni
  • Alteració de l’estat anímic
  • Sequedat vaginal 
  • Augment de pes
  • Cabell més fi i pell seca 

Recursos i consells

Detectar que s’entra en la perimenopausa permet preparar-se per a aquesta  nova etapa vital de manera tranquil·la i poder fer els canvis que siguin necessaris: sobretot adaptar, si cal, l’estil de vida perquè sigui més saludable. És important ajustar l’alimentació i fer exercici de forma regular.  Aquestes són les recomanacions dietètiques bàsiques: 

  • Seguir una dieta rica en calci i en vitamina D.
  • Reduir el consum de greixos, dolços i de sal.
  • Menjar llegums i augmentar el consum de fruita, verdura i cereals perquè aporten vitamines, minerals i fibra.
  • Beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia.

Les  podeu aprofundir a través d´aquest del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya. Trobareu també més recomanacions en aquest article de la nostra nutricionista Pilar Betriu, que va preparar unes quantes receptes adients per aquesta nova etapa vital.

Per afrontar la perimenopausa de la millor manera, també ens poden ser d’ajuda alguns suports, com les xarxes socials, amb consells per mantenir una bona salut física i emocional. Hi trobem fàcilment persones en la mateixa situació, com la també nutricionista Bàrbara Munar, que podeu seguir en aquest perfil d’Instagram. I si encara necessiteu saber-ne més, podeu contactar amb l’Asociación Española para el Estudio de la Menopausia i també amb l’Instituto de la Menopausia.

Durant la perimenopausia, el símptomes i la seva intensitat són diferents en cada dona, cal consultar amb el ginecòleg sempre que s’afecti la qualitat de vida, ja que hi ha tractaments eficaços. 

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat