Actualment esteu veient Llegir fa salut!

Llegir fa salut!

Llegir és bo per a la salut. No només perquè activa la nostra imaginació i ens aporta nous coneixements, sinó també perquè ens proporciona beneficis concrets davant del possible deteriorament del nostre estat físic i psíquic. No és només una percepció, sinó que hi ha un consens científic generalitzat que llegir aporta com a mínim cinc beneficis:

  • Per reduir l’estrès. L’estrès pot tenir un impacte directe en l’aparició de diverses malalties cardiovasculars i també es relaciona amb la depressió o l’ansietat. Llegir ajuda a rebaixar els nivells d’estrès i a mantenir-lo sota control. Com se sol dir, la lectura atura el temps i això alenteix el nostre ritme cardíac i la nostra tensió muscular. Un estudi de la Universitat de Sussex va descobrir que tan sols sis minuts de lectura al dia redueixen l’estrès en un 68%.
  • Per prevenir el deteriorament cognitiu. Un bon llibre provoca que el nostre cervell es mantingui actiu i això fa que la nostra ment sigui més resistent davant del deteriorament a causa de l’edat, perquè es reforcen les connexions neuronals. També milloren l’atenció, la comprensió, la memòria, la velocitat de processament i la capacitat de resoldre problemes o reptes. Tot plegat contribueix a prevenir la dependència i a un envelliment més saludable.
  • Per millorar el son. Llegir una estona abans d’anar a dormir ajuda a agafar el son. De fet, és una de les activitats recomanades per combatre l’insomni. No cal que el llibre sigui avorrit, és el simple fet de llegir el que fa que la nostra ment es vagi alentint del ritme del dia a dia i s’acomodi al son. Ara bé, convé fer-ho sempre en paper perquè l’ús de pantalles pot produir l’efecte contrari.
  • Per fomentar les habilitats socials. La literatura, sobretot la ficció, ens obren mons nous, activen la nostra imaginació i ens plantegen noves realitats. I fer volar la imaginació ens aporta destreses socials com l’empatia i la capacitat d’entendre millor els altres I l’entorn. I els clubs de lectura, per exemple, són un lloc ideal per fer nous amics amb qui compartir l’afició per les lletres.
  • Per augmentar els coneixements. La lectura és una font de coneixements nous i facilita l’aprenentatge de diferents disciplines, com la geografia, la història o la sociologia. Es tracta d’aprendre mentre ens entretenim, que sempre és la millor manera d’aprendre. Llegir també ajuda a gestionar millor les emocions i a resoldre conflictes.

Però encara que sembli una activitat inofensiva, sí que cal prendre algunes precaucions: adoptar una postura correcta per no agafar mals d’esquena o a altres parts del cos, situar-se a la distància correcta del llibre o tauleta (uns 35-40 centímetres) per no perjudicar-nos la visió i fer pauses i parpellejar de tant en tant per no saturar-nos i evitar la sequedat dels ulls.

A Atlàntida som conscients de tots aquests beneficis de la lectura i, per exemple, totes les nostres residències estan equipades amb biblioteca i es fan activitats relacionades amb els llibres per estimular la ment dels residents.

Un bon llibre no et salvarà la vida, però contribuirà a fer-te-la més saludable!

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat