Mal de cap o migranya?

El que popularment anomenem mal de cap, en termes mèdics rep el nom de cefalea. Aquesta denominació es refereix a una sensació dolorosa localitzada en el crani i és un símptoma que pot venir acompanyat d’altres. Per exemple, la majoria de processos febrils solen comportar mal de cap. Aquest dolor és un dels principals motius de consulta en els centres mèdics, ja que gairebé tothom, en algun moment de la vida, ha patit mal de cap. 

Segons aquests termes, doncs, la migranya és sobretot una celafea, perquè es caracteritza per un mal de cap intens. Però també pot anar acompanyada d’altres símptomes, com nàusees, vertígen, vòmits o, fins i tot, malestar a la llum -fotofòbia-, als sorolls -fonofòbia- i a les olors. -osmofòbia- Però la principal diferència entre la migranya i el popular mal de cap és que la primera és una afectació recurrent, que es repeteix en el temps.

De 4 a 72 hores

Els metges solen diagnosticar una migranya, i no un simple mal de cap, quan el dolor dura entre 4 i 72 hores i apareix de manera reiterada -si es produeix més de 15 dies al mes, es considera una migranya crònica-. A més, també es caracteritza perquè entre atac i atac, el pacient és totalment asimptomàtic.

La migranya és una malaltia típicament femenina, ja que afecta molt més les dones que els homes -es calcula que el triple-, i sol aparèixer entre els 30 i els 40 anys. Tambés es considera que és de tipus hereditari, ja que en el 80% dels casos es detecten antecedents familiars. Però què la provoca? S’han descrit alguns factors determinants:

  • l’estrès
  • les alteracions del son, tant per falta com per excés
  • manca d’alimentació durant unes quantes hores
  • la ingestió de determinats aliments, que varien en funció de la persona afectada: formatge i xocolata -perquè són rics en tiramina-, els productes que contenen nitrits -un conservant que es fa servir en salsitxes, pernil, bacon…- o glutamat sòdic, un conservant que està vinculat a l’anomenada síndrome del restaurant xinès, que apareix 20 minuts després d’haver començat l’àpat amb una cefalea sorda, discreta i amb sensació de tensió.
  • la ingestió d’alcohol, especialment vi blanc i cava.

Recomanacions

La migranya i moltes de les altres celafees que es diagnostiquen solen estar associades a períodes d’estrès, d’ansietat o de depressió. Per això, és útil analitzar en quines circumstàncies es presenta el mal de cap, per identificar quines causes el provoquen. 

Mantenir les rutines i fer exercici cardiovascular suau solen ser bones recomanacions per prevenir la migranya, junt amb mirar de controlar els estímuls externs (llum potent, sorolls estridents…). Per això, quan apareix el mal de cap, molts afectats troben alleujament descansant en una habitació silenciosa i fosca

Encara no hi un tractament que curi la migranya ni les celafees de manera definitiva, però, òbviament, sí que hi ha medicaments que contribueixen a eliminar el mal de cap de manera eficaç. Bàsicament, analgèsics i, si cal, antiemètics. La migranya està considerada com un procés benigne en la majoria dels casos, però pot comportar un deteriorament important de la qualitat de vida per a la persona que la pateix.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat