La teràpia de parella és una eina molt eficaç a l’hora de resoldre conflictes i dificultats. Permet aprendre a escoltar, disposar d’una nova actitud i prendre consciència sobre el mal a l’altre.
La psicologia per parelles o teràpia de parella és un tractament molt beneficiós. En aquestes sessions, s’obtenen eines molt vàlides i eficaces per tal de resoldre dificultats o conflictes latents i que estan sobre la taula.
La psicologia pensada per a parelles ajuda a tractar els conflictes i proporciona noves habilitats comunicatives per actuar de la millor manera. Dedicar-hi temps i disposar d’un espai terapèutic on comunicar i escoltar activament els diferents punts de vista aporta múltiples beneficis als dos components de la parella.
Hi ha molts motius i variables pels quals una parella necessita ajuda professional i opta per la psicologia de parelles. És un recurs que fan servir moltes persones per resoldre el malestar que estan vivint com a conseqüència de la convivència, canvis vitals, conflictes íntims, etc.
Recórrer, en aquests casos, a una consulta psicològica és millor que enfrontar-se amb els conflictes sense buscar ajuda i acabar sentint frustració. Des del punt de vista de la psicologia, la teràpia de parella ofereix estratègies per abordar i millorar els possibles conflictes.
En què consisteix la psicologia per a parelles?
En realitat, molts dels conflictes que apareixen en una consulta no existeixen. Van sorgint a mesura que la relació creix i canvia. És a dir, la primera fase d’enamorament i papallones a l’estómac tendeix a desaparèixer a favor d’una relació de confiança, respecte, tendresa, etc. A vegades, aquests últims es dilueixen i apareixen sentiments negatius, com ara la gelosia, la frustració o la impotència.
La primera entrevista en teràpia de parella és crucial. Aquí, l’expert ha d’escoltar què sent cada membre de la parella i explorar la seva història. En aquest moment és important posar sobre la taula els objectius de la consulta i intentar tenir una actitud proactiva cap al canvi.
Amb el pas de les sessions, la parella posa els objectius en comú amb el psicòleg i s’aclareix què és el més prioritari que es vol treballar. La teràpia de parella no té una durada determinada. En funció dels malestars, es necessitaran unes quantes sessions, que poden ser intenses i, a vegades, dures.
En resum, la teràpia de parella és l’espai ideal per enfortir vincles afectius i emocionals i millorar la comunicació. En aquest espai es dona l’oportunitat de replantejar la relació i de treballar per millorar-la.
Quan s’ha d’anar a teràpia de parella?
Quan apareix un conflicte que no es pot solucionar dins de la parella, s’aconsella visitar un professional. El problema pot estar relacionat amb una mala comunicació, per exemple. És habitual i un dels principals senyals d’alerta.
Quan una persona sent que no s’entén amb el seu company o companya i no sap si és una qüestió temporal o no, sol ser un punt d’inflexió. Un altre dels símptomes que alerten de la necessitat d’anar a teràpia és quan la relació provoca amb més freqüència mals moments o adversitats que no pas bones estones i beneficis.
És important aprendre a distingir què és una crisi temporal de la cronificació de problemes que una parella per si sola no sap solucionar. Un altre aspecte que s’ha de valorar a l’hora d’anar a un psicòleg és la durada del conflicte o la dificultat.
De fet, la realitat és que qualsevol relació es pot beneficiar d’una teràpia de parella i aprendre ser conscient de com s’està vivint. És bona per millorar i, fins i tot, per prendre la decisió de trencar. Aprendre noves maneres de veure la vida i els altres és un dels motius pels quals començar a fer teràpia de parella és beneficiós per a qualsevol persona.
Els beneficis de la teràpia de parella
Per mitjà de la teràpia, cada component de la parella aprèn a gestionar les emocions que estan associades a la vida junts i a comunicar-se d’una manera més efectiva. Una parella no ha d’anar al psicòleg només quan sembli que ja no hi ha solució.
Anar a teràpia regularment té molts beneficis:
- Brinda solucions per al present i dota d’eines valuoses per a conflictes futurs.
- Ofereix la capacitat de mirar en retrospectiva i veure l’impacte i l’evolució d’un mateix.
- Ajuda a conèixer el rol que té cadascun dins d’aquesta unió.
- Genera una nova actitud proactiva que ajuda a ser partícip dels canvis de la relació.
- Millora la capacitat d’escoltar i actuar amb consciència i serenitat.
- Ofereix un espai obert al diàleg.
- Ensenya a comprendre què necessita l’altre sense retrets.
- Dona l’oportunitat d’expressar-se lliurement.
- Ensenya a construir una relació sana i pròspera.
- Permet adquirir la consciència de les actituds personals i el dany sobre l’altre.
Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida