Actualment esteu veient Què és la ‘silver economy’?

Què és la ‘silver economy’?

Des de fa pocs anys, un concepte va guanyant presència i pes en diversos cercles econòmics i productius: la silver economy o ecomomia platejada. I la raó no és altra que l’envelliment progressiu de la població, sobretot en els països occidentals, a causa dels baixos índexs de natalitat i l’allargament de l’esperança de vida arran de les millores sanitàries i un estil de vida més saludable.

La silver economy inclou totes aquelles activitats econòmiques, productes i serveis destinats a satisfer les necessitats de la gent més gran de 50 anys. En aquests moments, a Espanya això suposa el 40% de la població, o sigui un segment gens menyspreable. Però és que segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al 2030 una de cada sis persones del món tindrà 60 anys o més i, 20 anys més tard, al 2050, el nombre de més grans de 60 anys s’haurà duplicat fins a arribar als 2.100 milions.

Més qualitat de vida i més poder adquisitiu

La franja d’edat de més grans de 50 anys no és un grup homogeni, ni molt menys. Aquí s’hi inclouen persones que encara estan treballant, gent que ja s’ha jubilat però conserva una vida activa i d’altres que ja comencen a perdre l’autonomia i tenen necessitat de cures. Però sí que hi ha un parell de característiques més o menys comuns: conserven una qualitat de vida alta -que els permet continuar fent activitats com viatjar- i tenen un poder adquisitiu més elevat ja que no tenen càrregues econòmiques, com préstecs o hipoteques.

De fet, segons el Libro Blanco de la Silver Economy en España, els més grans de 65 anys ja són els que tenen el poder adquisitiu més alt del país, un 12% superior al de la resta de la població. A més, el 40% tenen uns ingressos superiors als 25.000 € l’any. Seguint amb les dades, dos detalls més que posen de manifest la potència de la silver economy:

  • L’economia platejada va generar el 2019 un impacte directe i indirecte a Espanya de més de 325.000 milions d’euros de valor afegit. Això equival al 26% del producte interior brut (PIB).
  • La despesa dels més grans de 50 anys ha garantit el manteniment de gairebé 250.000 llocs de feina a persones d’entre 16 i 24 anys.

Importat del Japó

El concepte de silver economy sorgeix a partir de l’anomenat silver market del Japó, el país amb el percentatge més alt de més grans de 65 anys. Es va començar a fer servir a la dècada dels 70 per referir-se al mercat sènior, que aglutina sectors tan diversos com la salut, la banca, l’automoció, l’energia, l’habitatge, les telecomunicacions, l’oci i el turisme, entre d’altres. 

Una de les claus de futur de la silver economy, segons els experts, passarà per la innovació tecnològica en àmbits com la domòtica, la Intel·ligència Artificial, l’Internet de les Coses i l’anomenada eSalut (salut digital). Però també per tota aquella colla de productes i serveis per a unes persones ja madures, però encara prou joves com per no sentir-se velles, a qui els agrada cuidar-se i mantenir-se actius i que tenen més temps lliure i amb diners per gastar.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat