LA PINYA, fruita daurada, carnosa i sucosa.

beneficios-de-la-piña

Tot i que la pinya no és una fruita originària de proximitat territorial, fa segles que la tenim entre nosaltres i podem gaudir de les seves propietats, alimentàries, gastronòmiques i nutritives.

Origen de la pinya

Originària dels tròpics, “Ananàs comosos”, o “Nanàs” al Brasil, significa fruita deliciosa o flor de fruits.

Es diu que era un símbol d´hospitalitat i amistat per part de les tribus indígenes que s’oferia als visitants. Cristòfol Colom ja la va trobar a l´illa de Guadalupe el 1493.

Els mariners espanyols van descobrir que menjant pinya podien prevenir l´escorbut. Es deu al fet que la polpa sucosa de la pinya, d´exòtic aroma i sabor dols/àcid refrescant, té un elevat contingut de vitamina C.

Des de fa segles es cultiva arreu del món.

PROPIETATS BENEFISIOSES PER LA SALUT

És una fruita baixa en calories, ja que conté un 85% d´aigua. Molt apta per dietes de control de pes.

La pinya fresca és rica en vitamines:  C (12 mg/100 g), A, B1 i àcid fòlic, potassi i magnesi.

1.Fruita digestiva per excel·lència.

El component més rellevant de la pinya és l´enzim bromelaïna.

Es troba a la polpa però sobretot a la tija.

Es tracta d´un enzim que digereix les proteïnes i les converteix en aminoàcids.

És per aquesta raó que la pinya és una fruita molt digestiva i per tradició s´ha consumit en àpats copiosos de taules festives, i també a la cuina oriental com a ingredient de diferents preparacions, tan dolces com salades, com ara els curris i amanides amb marisc.

Incloure pinya fresca en primers plats com ara amanides, o prendre un batut de pinya amb llimona i menta a l´inici dels àpats estimula la producció de sucs gàstrics i ajudarà a la digestió dels aliments proteics de l´àpat.

Es tracta d´una pràctica molt beneficiosa per aquelles persones que fan una baixa producció d´ àcid clorhídric a l´estómac o pateixen atonia gàstrica i tenen dificultats pel buidatge gàstric.

No s´aconsella, però quan hi ha gastritis o úlcera gastroduodenal, ja que conté molts àcids i tal com hem dit, n´estimula la producció.

  1. Antiparasitària i desinfectant de l´intestí.

Inhibeix el creixement de microbis procedents de fermentacions i de putrefacció. És vermífuga.

Tant la fruita com la decocció de l´arrel es recomanen per neteja de paràsits.

Batut de pinya amb arrel de gingebre, llavors de fenoll, fulles de menta, llimona i 1 cullerada sopera d´oli d´oliva verge extra. En dejú.

  1. Depurativa

La pinya és un excel·lent remei per la depuració hepàtica i el seu consum habitual vitalitza el fetge.

Batut de pinya, pera, aranja, llima, infusió de sàlvia, dent de lleó i 1 cullerada petita de mel de manuca.

  1. Antiinflamatòria

Molt útil en casos de tendinitis i problemes reumàtics com ara inflamacions i edemes en cames, turmells, mans i peus. En aquests casos és millor afegir un suplement de bromelaïna en extracte i prendre-la diàriament junt amb la ració de pinya.

  1. Càrdio saludable

Activitat fibrinolítica, cosa que redueix el risc de trombosi.

Batut de pinya amb una infusió tèbia d´arç blanc i liquat d´avellana, ametlla o civada, sense sucre afegit.

  1. Anti refredat i tos.

A més del seu contingut en vitamina C, la bromelaïna dissol les mucositats i en fer-les més líquides es poden expulsar millor.

Batut de pinya i llimona amb una infusió tèbia de flors de saüc i 1 cullerada petita de mel de romaní.

  1. Anticel·lulitis.

Per la seva capacitat antiinflamatòria i drenant actua sobre els teixits reduint inflamació i eliminant líquids estancats i toxines contingudes.

Batut de pinya amb papaia i suc de llimona o llima. 1 cullerada petita de cúrcuma i 3 boletes de pebre negre.

Amanida d´hivern

Amanida multicolor de créixens, escarola, pinya, taronja, alvocat, remolatxa, nabius, grans de magrana i pernil d’ànec.

INGREDIENTS PER A 4 RACIONS:

250 g de crèixems / escarola /1 pastanaga gran/ 1 alvocat /4 rodanxes de pinya/ 1 remolatxa cuita / 1 taronja gran/ 12 nabius/ 1 magrana/ 4 c.s. d´oli d´oliva / sal / 1 llimona / 4 c. s. de vinagre de poma / 12 olives negres.

Rentar i escórrer els créixens i escarola. Netejar i ratllar les pastanagues. Tallar a làmines fines la pinya, la taronja i la remolatxa. Tallar a làmines el magret curat. Finalment, pelar i tallar en 8 làmines l´alvocat, (deu ser la darrera maniobra abans de muntar el plat i servir, ja que s´enfosqueix amb facilitat ). Fer una vinagreta simple barrejant en una tassa amb forquilla, l´oli, la sal, el suc de la llimona i el vinagre. Muntar els 4 plats repartint els vegetals de manera que combinin els colors. Disposar les làmines de magret en una banda del plat. Posar les olives i repartir la vinagreta pel damunt. Servir immediatament.

Després de menjars copiosos típics de les festivitats o celebracions, és recomanable un:

SOPAR LLEUGER amb dues rodanxes de pinya amb un iogurt i quefir i alguns fruits vermells.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat