Les festes de Nadal ja són aquí i segurament molts de vosaltres ja esteu planificant els àpats nadalencs. La dietista-nutricionista del Centre Mèdic Atlàntida, Pilar Betriu, ens proposa tres opcions de menús de Nadal vegans per a les famílies que volen gaudir d’unes festes sense productes animals a taula i deixar bocabadat tots els convidats. Descarrega’t el PDF aquí.
ENTRANTS
OPCIÓ A
Amanida d’enciams, escaroles, endívies, brots, fruites vermelles deshidratades, panses, nous, llavors de carbassa, olives, amanit amb vinagreta d’anacard.
Per fer la vinagreta batre al túrmix un grapat d’anacards, oli d’oliva, sal, vinagre de poma o sidra, gotes de salsa de soja, un pessic de romaní en pols o qualsevol espècie desitjada.
OPCIÓ B
Amanida d’enciams i api amb fermentats, cogombrets, cebetes, pastanaga, pebrot, xucrut, olives. Amanir amb una vinagreta d’ametlla i una punta de mel.
Per fer la vinagreta, batre al túrmix un grapat d’ametlles, oli d’oliva, sal, vinagre de poma o sidra, gotes de salsa de soja, un pessic de romaní en pols o qualsevol espècie desitjada i una punta de mel.
OPCIÓ C
Suc liquat de poma, pera, taronja, pastanaga, llimona o llima, gingebre.
PRIMERS PLATS
OPCIÓ A
Carxofes al forn
Ingredients per a 4 racions
8 carxofes grans, 4 grans d’all, 2 c.s. oli d’oliva, 12 avellanes, 1 copa de brandy, sal, pebre, farigola, pebre vermell o curry.
Tallar la cua de les carxofes, treure’n dues capes de fulles i retallar el morret. Obrir lleugerament la carxofa per a netejar-ne la pelussa, si en tenen, amb una cullera buidadora de cuina. Posar tots els ingredients en un vas de túrmix junt amb 250 c.c. aigua i triturar-ho tot.
Disposar les carxofes en una safata de forn i regar-les amb la meitat de la mescla. Enfornar-les amb el forn preescalfat a 170°. Al cap de 20 min regar-les amb la resta de la mescla i deixar-les coure 15 min més. Ja es podran servir.
OPCIÓ B
Carbassons farcits
Per 2 racions
1 carbassó mitjà, 100 g de tofu sedós, ceba, porro, pastanaga, espinacs, 2 c.s farina de pèsol,1 got gran de liquat de soja / 50 g de margarina vegana / formatge vegà per gratinar.
Obrir el carbassó de dalt a baix i buidar-lo. Escaldar-lo en aigua bullent durant 2 min des de que l’aigua inicia el bull. Escórrer i reservar. Tallar totes les verdures ben petites, interior del carbassó inclòs. Posar-les a sofregir a la margarina, quan estiguin toves i un pèl rosses afegir el tofu sedós i les cullerades soperes de farina de pèsol, remenar bé i abocar el liquat de soja. Sense deixar de remenar, portar la mescla a bullir i anar remenant durant sis minuts que observarem s’anirà espessant. Amb aquesta massa omplim els carbassons i amb el formatge pel damunt els posem a gratinar.
Es poden servir damunt un puré de moniato cremós: moniato bullit passat per túrmix amb crema de soja, amb sal, pebre, punteta de curry o cúrcuma.
OPCIÓ C
Patés vegetals amb xips de blat de moro o torradetes
Paté de Carxofa: cors de carxofa bullits, oli d’oliva, tofu sedós, anacards, suc de llimona, comí, romaní, molt poc.
Paté de remolatxa vermella: remolatxa cuita, oli d’oliva, tofu sedós, llavors de carbassa, nous del brasil, suc de llimona, sàlvia o orenga.
Paté d’alvocat: alvocat, ametlles crues, oli d’oliva, tofu sedós, suc de llima, ceba tendra, comí.
En tots casos, es pot substituir el tofu sedós per cigrons o mongetes, ja que es tracta d’ingredients orientatius que es poden canviar a discreció.
La recepta consisteix a ajuntar tots els ingredients al vas de túrmix o batedora i deixar una consistència tan fina i lligada com sigui possible.
En cas de resultar excessivament espès, sempre s´hi pot afegir unes gotes o rajolí d’aigua.
SEGONS PLATS
OPCIÓ A
Llibrets de seitan
Ingredients per a 2 racions
1 peça de 250 g de seitan, 4 làmines formatge vegà cremós, salsa de soja, 2 c.s.de salsa de tomàquet, 1 got de liquat vegetal al gust, pa ratllat o farina integral de blat de moro o panko per arrebossar, orenga, sàlvia o herbes de Provença, oli gira-sol per fregir.
Es talla la peça de seitan, en 8 làmines fines, deixant cada dues d’elles sense acabar de tallar, o sigui, han de quedar 4 llibrets. Dins de cada llibret s’hi posa 1 làmina de formatge i s’enganxa amb un escuradents per l’extrem que queda obert. Es posen a macerar (a ser possible la nit abans) amb les dues c.s. de salsa tomàquet, 1 c.s. de mostassa optatiu, un got de liquat vegetal, sal i pebre, les espècies. Abans de fregir-los s’arrebossen amb la farina groga, pa ratllat o panko. Amb l’oli ben calent, que no fumegi, es van fregint fins que quedin daurats.
Es cou amb aigua o brou 30 g de quinoa per ració, per acompanyar.
OPCIÓ B
Terrina de seitan amb vegetals i formatge vegà per fondre
Ingredients per a 6 racions:
600 g de seitan, 400 g de formatge vegà, 1 ceba, 1 porro, 1 pastanaga, 1 carbassó, 400 g de bolets de temporada o xampinyons, una arrel de cúrcuma fresca, un got de tomàquet fregit bio, farina de blat de moro integral, salsa de soja bio, 250 c.c. de crema de coco, 125 ml nata de soja, un rotlle de massa brisa o pasta fullada per folrar el motlle, romaní fresc, orenga o comí, oli de coco o oliva, sal, pebre, brots vegetals, germinats, nous, olives al gust i bròquil verd per acompanyar.
La nit abans d’iniciar la preparació es talla el seitan a làmines fines i es posa a macerar en un bol de vidre amb la següent mescla: el tomàquet fregit, la crema de coco, salsa de soja i les espècies i plantes preferides.
Quan han passat les hores pertinents es treu i escorrent lleugerament es passa per la farina de blat de moro que tindrem en un plat fondo o gran.
Es van fregint en una paella en oli calent i abundant, fins que siguin cruixents i es reserven en escorredora.
Es posa l’oli que ha restat en una paella fonda al foc i s’hi van tirant els vegetals nets i tallats petits, primer la ceba i porro, després la pastanaga i els daus de carbassó, i la cúrcuma i finalment els bolets. Quan el sofregit hagi perdut l’aigua es retira amb pala escorredora i es reserva. Quan és fred s’afegeix a la nata de soja i s’ajunta també a la mescla que ha quedat de macerar el seitàn.
Es folra un motlle allargat i alt amb la massa escollida i s´hi van disposant capes de làmines de seitàn, làmines de formatge i un cullerot de mescla de sofregit, aixís successivament fins acabar els ingredients.
Quan el forn és a 170º es posa a coure durant uns 40 min.
Es desenmotlla quan és fred.
Se serveix amb els brots, el bróquil cuit , nous, olives i acompanyat d´una salsa de pebrots escalivats. Per fer-la es passa per la picadora elèctrica 1 pot de pebrots escalivats amb 250 ml d’oli d’oliva, sal al gust, 6 cogombrets agredolços i quan ja és triturat ben homogeni, s’hi afegeix un rajolí de salsa de soja. Es posa en un pot de vidre i es guarda a la nevera.
OPCIÓ C
Fricandó de seitan
Ingredients per a 4 racions
700-800 g de seitan, 1 ceba gran, 2 pastanagues, 1 porro, 1 tronc d´api, bolets al gust i a discreció, 12 cors de carxofa, 6 c.s.de farina, 2 tomàquets naturals madurs, 1 got de vi ranci o “quina”, 1 got de vi blanc, gingebre fresc o en pols, 4 grans d’all, 1 c.s. de llavors de sèsam, julivert,1c.p. de misso, 500 c.c.d’oli d’oliva.
Netejar, rentar i tallar verdures i bolets. Reservar-los a l’escorredora. Tallar el seitan a làmines fines, enfarinar-lo lleugerament i fregir-lo en l’oli ben calent. Reservar-lo. Posar les verdures a l’oli que ha quedat i fer-les enrossir suaument. Afegir els tomàquets ratllats, l’arrel o pols de gingebre i deixar coure 10 min. Mullar amb els vins. Al cap de 10 min cobrir amb aigua i la picada: passar per morter o túrmix els alls, julivert i sèsam. Deixar fer 10 min. Més i afegir el misso desfet amb una mica d’aigua. Al cap de 5 min apagar el foc. Es pot servir o bé guardar per al dia següent, que és quan serà més bo. El seitan s’haurà impregnat de tots els sabors.
Es pot servir amb arròs integral, amb cuscús, bulgur o quinoa.
Les postres
OPCIÓ A
2 boles de sorbet de vainilla de Madagascar dins una copa de ratafia, decorada amb dues neules de xocolata.
OPCIÓ B
Assortiment de torrons d´Agramunt amb copa de cava
OPCIÓ C
Pastís de “xocolata desfeta”
Ingredients :
Una rajola de xocolata jolonch d’Agramunt/ ½ rajola de xocolata negra del 80 o més %./ ½ rajola de xocolata blanca amb 100 g de margarina vegana (si hi ha nens a la casa) ½ l beguda de civada /6 c.s. De sucre morè / 1 c.s. De farina / magrana per decorar.
24 galetes de solsona o similars (no contenen ou)
Elaboració :
Es posa el liquat al foc en un cassó (tota menys mig got que es reserva freda). Quan bull s’hi posa el sucre i les dues xocolates a talls petits. Es remena sense parar amb la barilla i quan vol bullir s’hi afegeix el liquat que s’ha reservat amb la farina ben desfeta a dins. No es para de remenar i es va coent durant uns 4 minuts. S’anirà espessant a mesura que cogui. Retirar del foc
En un motlle de silicona rodó s’hi van disposant capes de galetes alternant amb capes de xocolata desfeta. És ben senzill de muntar. Per tal de cobrir tot l’espai no es dubti, si cal, esmicolar bocinets de la galeta escollida. És aconsellable iniciar l’operació de muntatge amb una capa de xocolata i acabar-la amb una capa de galetes. Així, al desemmotllar, quedarà el pastís recobert de xocolata.
Tancar al frigorífic o congelador depenent de la pressa que es tingui per utilitzar-lo. És útil fer-lo el dia abans de consumir i tenir-lo al frigo.
Desemmotllar-lo i per servir-lo : hi ha dues opcions.
1-per adults: ratllar pel damunt xocolata negra i adornar amb grans de magrana o altres fruits vermells. També si es desitja es pot servir amb un raig de xocolata calenta, fent desfer la xocolata negra amb la margarina al foc, o amb la nata de soja.
2-per a nens: fondre la xocolata blanca al foc amb la margarina o la nata de soja i recobrir. Es pot menjar calent o fred.